17 decembrie 2013

CHIMICALELE UTILIZATE IN PROCESUL DE FRACTURARE HIDRAULICA CAUZEAZA DISFUNCTII HORMONALE


 

           
    Cercetătorii  Universită
ții din Missouri au descoperit că 11 din cele peste 700 de substanțe chimice  utilizate în procedeul de fracturare hidraulică pentru extragerea gazelor de șist  afectează sistemul endocrin

          Expunerile la aceste substanțe chimice sunt  relaționate  cu alte studii realizate tot de către această universitate despre cancer, defecte de naștere și infertilitate.  

 

            "Mai mult de 700 de substanțe chimice sunt folosite în procesul de fracturare, multe dintre ele perturbând funcțiile hormonale. Cu fracturarea în expansiune, prin expunerea la produse chimice care afectează sistemul endocrin, populațiile se pot confrunta cu riscuri mari de sănătate." a declarat dr. Susan Nagel, profesor asociat de obstetrică, ginecologie și sănătatea femeii de la  Universitatea de Medicină din Missouri

 

        Echipa de cercetare a  testat  12 dintre substanțele chimice suspectate sau cunoscute care afectează sistemul endocrin și au descoperit că 11 substanțe chimice utilizate în fracturarea hidraulică blochează hormonii estrogeni, 10 blochează  hormonii androgeni iar unul imită hormonul estrogen.

 

         "Fracturarea  este scutită de reglementările federale de protejare a calității apei deși scurgerile asociate cu forajul de gaze naturale pot contamina solul și apa potabilă. Am găsit mai multă activitate care afectează sistemul endocrin în apa din apropierea  locațiilor de foraj care au întâmpinat scurgeri.  Acest lucru ar putea crește riscurile de reproducere, metabolice, neurologice și de altă natură, mai ales la copiii care sunt expuși la substanțe chimice care afectează sistemul endocrin." a afirmat dr. Nagel.  

 

 http://medicine.missouri.edu/news/0214.php

 

4 comentarii: