DINOZAURII PITICI DIN TARA HATEGULUI
În urma unui studiu realizat de un grup de cercetători, s-a demonstrat că, în urmă cu peste 67 milioane de ani, pe teritoriul României au existat dinozauri pitici.
Din câte se pare, motivul pentru care specia a avut aceste dimensiuni a fost hrana limitată, urmare a presupunerii că Transilvania in perioada Cretacică era un arhipelag din Oceanul Tetis, Marea Mediterană de astăzi. Printre speciile găsite se numără Zalmoxes robustus cu o lungime de 2-3 metri si Zalmoxes shqiperorum (de 4-4,5 metri lungime).
De asemenea, se consideră că Transilvania era locul ideal pentru dinozaurii pitici, mai ales că aici nu existau dinozauri prădători. Specifice acestei creaturi mici sunt: capul triughiular, ciocul ascuţit si gâtul scurt. Tot aici au mai fost descoperite şi specii precum Telmatosaurus transsylvanicus (5 metri) si Struthiosaurus transsylvanicus (aproximativ 2,2 metri).
Ouăle de dinozaur de la Tuştea:
Dinozaurii pitici din Depresiunea Haţeg sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile in aceeaşi arie atât a cuiburilor de dinozauri cu ouă şi embrioni cât şi a unei reptile zburătoare - Hatzegopteryx tambena (in traducere "uriaşul cu aripi din Haţeg”) din grupul pterosaurilor. "Uriaşul cu aripi" descoperit la Vălioara, in nord-vestul bazinului Haţeg, de asemenea a trăit la sfârşitul Cretacicului, acum circa 70 milioane de ani şi avea o anvergură a aripilor de aproximativ 12 metri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu